2020-08-26 12:02:05• hírek • Szatmár.ro

A tanévkezdés után visszatérnek a diákok a Fonóba is

Szeptember végén újranyit a FohóHáz, ígérik az Aranykapu Kulturális Egyesület munkatársai. Az ősz terveiről Nezezon Enikő, az egyesület vezetője beszélt szerkesztőségünknek.

Március 15-e óta tart zárva a gyerekek előtt az Aranykapu Kulturális Egyesület égisze alatt működő FonóHáz, viszont úgy néz ki, a tanévkezdést követően újra beindulnak az itteni foglalkozások.

A járványhelyzet a kézművesek csoportos tevékenységeit is parkolópályára állította, így sem a tavaszi, sem pedig a nyári hónapokban nem tudták megtartani a kézműves-, képzőművészeti-, és népzenei gyermekfoglalkozásokat.



A táborok többsége sem került megszervezésre, egészen pontosan csak egyetlen nyári táborba mehettek el a fonóházas gyermekek, méghozzá a hagyományos panyolai jutalomtáborba. Július 5–11. között a Magyarországon megtartott táborba 13 szatmári diák és az őket elkísérő kézművesek tölthettek el egy kellemes hetet, francia-, és lengyelországi diákok társaságában, mintegy 40-en. 

„Nagyon jól sikerült ez a tábor, jó hangulat volt egész végig, kicsit meg is tudtunk feledkezni a járványhelyzet kreálta feszültségről. Köszönet érte a Panyolai Polgármesteri Hivatalnak. Állandó műhelyként a fazekas-, nemezes-, bőrös-, gyöngyös- és gasztronómiai műhelyek működtek, illetve több időszakos foglalkozást is kipróbálhattak a gyerekek. Újra egy felejthetetlen nyári élményt sikerült összehozni számukra” – fogalmazott Nezezon Enikő.

Elmondta továbbá, hogy a nyár folyamán teljesen mégsem állt le az élet a Fonóban, néhány, felnőtteknek szóló továbbképzést meg tudtak szervezni. Ezeknek pedig lesz folytatása is, előbb egy bőrdíszműves, majd egy gyékényfonó kurzus formájában. A gyékényfonásra még jelentkezni is lehet. Ezt szeptember 11–13. között szervezik meg, akik pedig szívesen elmélyülnének a mesterség szépségeiben, azok vegyék fel a kapcsolatot az egyesület munkatársaival.



A FonóHáz újranyitásával kapcsolatban Nezezon Enikő elmondta, készülnek a gyermekek fogadására. A tervek szerint kis létszámú csoportfoglalkozásokkal fognak újraindulni a műhelyprogramok. Nem csak a kézműves-, de a népzenei és a képzőművészeti műhelyek is elindulnak, ahová 8-10 fős csoportokat várnak. A már ismert gyermekek mellett új diákokat is szívesen fogadnak. Lesznek kézműves foglalkozások, illetve látvány utáni rajzműhely, valamint népzenei műhelyek is. Így folytatódik a citeraoktatás, de idén ősztől népi-furulya oktatást is kínálni fog az egyesület az érdeklődők számára.

Egy kis ízelítő gyanánt augusztus 28-án, pénteken Kakszentmártonba látogatnak a fonóházas diákok, ahol egy gyümölcsfeldolgozó-műhelyt fognak meglátogatni. A többségében szabadtéri foglalkozásokat felsorakoztató pénteki program a Szentmártoni szilvaszüret és szilvás finomságok kóstolója címet kapta. A délutáni eseményen idegeneket most nem fogad az egyesület, a fonóházas gyermekek számára viszont a programon való részvétel ingyenes.



Végezetül Nezezon Enikő elmondta, a járványhelyzet miatt az egyesület körüli munka nem állt le: zajlanak a különböző pályázatok előkészítésével járó tevékenységek, illetve az egyesület kézművesei közül többen is részeseivé váltak a Szatmári Termékek mozgalomnak.

„Az egyesület kézművesei közül többen járultak a Szatmári Termékek zsűri-bizottsága elé, majd nyerték el ezt a helyi védjegyet. Ez egy plusz lehetőség számunkra, hiszen ezzel is garanciát biztosítunk vásárlóinknak, akik több mint 15 éve ismerői az általunk készített termékeknek. Üdvözöljük ezt a kezdeményezést, és reméljük hosszú távú lesz ez az együttműködés” – mutatott rá az egyesület elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: